Afkortingen en betekenis van veel bekende winkels

 • AH staat voor de oprichter Albert Heijn
  Albert Heijn sr. nam in 1887 van zijn vader Jan Heijn diens kruidenierszaak in Oostzaan over. Het eerste filiaal werd acht jaar later in Purmerend geopend. Na 40 jaar bestond Albert Heijn al uit 107 filialen. Na diverse overnames, en een beursgang in 1948, werd Ahold in 1973 opgericht. Dit werd (is) de moedermaatschappij van Albert Heijn en diverse andere ondernemingen, o.a. Etos drogisten, Gall & Gall.
  Vanaf de oprichting tot heden is het hoofdkantoor in Zaandam gevestigd.
 • AKO is afkorting van: Amsterdamsche Kiosk Ondernemening
  Opgericht in 1878 en nu bekend onder de naam Algemene Kiosk Onderneming.
  De meeste van de filialen zijn gevestigd op treinstations, waar ook de basis is gelegd van de AKO winkels.
  In 1889 zijn zij begonnen met het verkopen van dagbladen op de stations, vandaar dat de meeste filialen gevestigd zijn op treinstations.
  In 1927 werd op Schiphol de eerste kiosk geopend. Welke een van de eerste winkels op de luchthaven Schiphol was. Momenteel is de AKO nog steeds te vinden op Schiphol, naast zo’n andere 100 winkels over Nederland verspreid.
 • Aldi staat voor ALbrecht DIscounts
  Karl (1920-2014) en Theo-Paul (1922-2010) Albrecht waren de oprichters; in 1946 namen zij in het Duitse Essen de supermarkt van hun moeder Anna over. Zij besloten een beperkt assortiment te voeren om de prijzen laag te kunnen houden.
  Dit werd zo’n succes dat de broer 4 jaar (1950) later al 13 supermarkten hadden en in 1958 waren er al 107 winkels.
  Waarschijnlijk door een een meningsverschil tussen de broers is de Aldi in 1961 opgesplitst in Aldi Nord en Aldi Sud. Omdat beide bedrijven vriendschappelijk met elkaar om zijn blijven gaan (hebben o.a. gezamelijke inkoop) heeft dit geen negatieve invloed gehad op de groei van de Aldi’s.
  In 1973 opent de Aldi zijn eerste filiaal in Nederland en momenteel zijn er in Nederland een kleine 507 filialen.
  In diverse testen van oa de consumentenbond komen de artikelen van Aldi ook regelmatig als beste koop uit de bus.
 • BCC is afkorting van: Bakker, Cash & Carry
  Herman Bakker opende in 1945 een elektronicawinkel in Amsterdam.
  Samen met zijn zoons Carel en Coos werd in 1962 een tweede filiaal geopend in Amsterdam, Tussen Meer (toen nog onder de naam Radio West).
  Vanaf 1969 hebben Coos en Carel Bakker de naam gewijzigd in BCC zoals het heden ten dage nog steeds heet.
  In 1997 werden de aandelen verkocht aan het KingFisher retail concern waarna het aantal vestiging flink werd uitgebreid. Van 23 winkels in 1997 tot momenteel zo’n 75 winkels
  Leuk weetje? Tot 1985 had de elektronica winkel BCC ook een juweliers afdeling in hun toenmalig filiaal aan de Akerdijk in Badhoevedorp.
 • BOL is afkorting van Bertelsmann On-Line
  grootste online warenhuis van Nederland, opgericht in 1999. Ahold heeft in februari 2012 BOL.com overgenomen voor 350 miljoen euro.
 • C&A is afkorting van: Clemens & August
  In 1841 openden twee Westfaalse textielhandelaren de broers Clemens en August Brenninkmeijer, een textiel opslag in Sneek en In 1861 begonnen de broers in Sneek een winkel in confectiekleding.
 • C1000: Operatie Calculatie 1000
  C1000 is voortgekomen uit de voormalige Centra-supermarkten, toen begin jaren ’80 duizend producten in prijs werden verlaagd onder de noemer Operatie Calculatie 1000, afgekort C1000. In 2012 verkocht aan de Jumbo en diverse andere bedrijven. In de loop van 2015 zijn de vestigingen omgebouwd tot Jumbo filialen.
 • DA drogist is afkorting van Drogisten Associatie
  opgericht in 1942 in Rotterdam door een vijftal samenwerkende drogisterijen. Sinds 2007 een full franchise van een groep investeerders. In 2014 begon een conflict tussen de franchisenemers en de centrale DA organisatie. Dit had uiteindelijk tot gevolg dat op 29 december 2015 DA failliet verklaard werd. Op dezelfde dag werd ook bekend dat De Nederlandse Drogisterij Service DA overnam. Deze overname ging wel gepaard met banenverlies.
 • Deka afgeleid van de initialen van oprichter Dirk Kat
  in 1941 als kruidenierszaak geopend in Velsen-Noord aan de Wijkerstraatweg door Dirk Kat. Onder zijn leiding opent in 1949 de eerste volledige zelfbediening van Nederland zijn deuren onder de naam Kijkgrijp.
 • Edah staat voor oprichters: Jacobus Ebben, Servaes Dames, Jan Aukes en Johannes Hettema
  Zij richtten omstreeks 1910 een eerste gezamenlijke bedrijf onder de naam Edah op in Helmond, nadat ze de kruidenierszaak van Schulte hadden overgenomen. In 2006 werden de meeste winkels verkocht aan S&S en de laatste Edah vestiging sloot in juni 2008 haar deuren.
 • EM-TÉ: initialen van de oprichter: M en T
  Op 19 maart 1948 begon Mechie Trommelen een slagerij in Waalwijk. Deze slagerij vormde de basis voor de supermarktorganisatie. Op 3 maart 1965 werd de eerste supermarkt geopend onder de naam EM-TÉ, maar op 1 juni 2019 werd de laatste vestiging gesloten.
 • Etos is afkorting van Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking
  geschiedenis van Etos begint met de oprichting van een winkelketen door Philips. In 1931 werden de Philipswinkels omgezet in een coöperatie onder de naam ETOS. In 1973 werd het bedrijf verkocht aan Ahold. De naam ETOS werd landelijk gebruikt voor de drogisterijen van het AH-concern.
 • Febo staat voor: FErdinand BOlstraat in Amsterdam
  oprichter J.I.Borst begon in 1941 deze zaak. Van zijn baas in de Ferdinand Bolstraat had hij veel geleerd.
 • HEMA is afkorting van: Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam
  In de crisis van de jaren 20 werd de H.E.M.A. werd opgericht door de toenmalige directeuren van De Bijenkorf Leo Meyer en Arthur Isaac. In de Amsterdamse Kalverstraat werd op 4 november 1926 het eerste H.E.M.A. filiaal geopend, enkele dagen later gevold door een vestiging aan de Oude Hoogstraat. Vooral in de eerste jaren was de HEMA een echte volkswinkel. HEMA voor het (werk)volk, V&D voor de burgers en Bijenkorf voor de elite.
  In 2015 had de HEMA 530 vestigingen in Nederland, 98 vestigingen in Belgie, 44 in Frankrijk, 10 vestigingen in Duitsland en in Spanje 3 en Engeland 5 vestigingen.
  De wereldberoemde rookworst van de HEMA heeft het levenslicht gezien in 1936 in het filiaal aan de Nieuwendijk te Amsterdam. Hier besloot de filiaalhouder om de rook worsten, als warme snack, te verkopen.
  In 2020 overgenomen door Parcom en Mississippi Ventures (= fam. van Eerd van de Jumbo supermarkten)
 • Hubo staat voor Houthandel Utrecht Bedrijven Organisatie
  In de jaren 30 ging Houthandel Utrecht ook bouwmaterialen aan particulieren leveren. Er werden hiervoor toen diverse filialen in Nederland geopend onder de naam Houtribo waaruit later de Hubo is voortgekomen. Vanaf 1969 werd deze naam gebruikt om de formule Hubo door Nederland uit te breiden.
 • IKEA staat voor Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd
  Ingvar Kamprad (geb. in Smaland – 1926 – 2018) de oprichter van Ikea woonde op een boerderij met de naam Elmtaryd in het dorp Elmtaryd, vandaar de naam I.K.E.A.
  Op 17 jarige leeftijd richtte hij Ikea op, in 1943. In de eerste jaren verkocht Ikea van alles en nog wat, van pennen, horloges tot panty’s. Maar in 1948 begon Ikea met het verkopen van meubels, welke gemaakt werden door lokale meubelmakers.
  De eerste echte Ikea winkel wordt  ook in Almhult geopend, in 1958. Een winkel met een oppervlakte van 6.700 m3. Destijds de grootste meubelzaak in Zweden.
  Vanaf 1960 heeft het restaurant haar intrede gedaan in de winkels.
  In 1986 treed Ingvar Kamprad terug bij Ikea, maar bleef als adviseur verbonden met Ikea. Op 27 januari 2018 overleden in Zweden in de plaats Smaland op de leeftijd van 91 jaar.
 • Jamin: naar de oprichter C. Jamin
  Cornelis Jamin werd in 1850 geboren in Boxmeer. Op zijn 20e begon hij in Rotterdam een straathandel in zoetwaren.
 • Konmar staat voor KONsumentenMARkt
  in 1968 besloten Henk van der Straaten en Jacques Koster samen een nieuwe supermarkt op te richten in een oude fabriekshal aan de Waldorpstraat. Deze nieuwe winkel werd “Konmar” gedoopt. Deze supermarkten hebben tot 2006/2008 bestaan.
 • Lidl: vernoemd naar Ludwig Lidl
  in 1930 door Joseph Schwarz opgericht onder de naam Schwarz Lebensmittel-Sortimentsgroßhandlung. Toen Dieter Schwarz de taken van zijn vader Joseph overnam, ging hij samen met Ludwig Lidl zich richten op het opzetten van een discountformule. Schwarz heeft destijds de rechten voor het gebruik van de naam Lidl van Ludwig Lidl gekocht voor slechts DEM 1000,00.
 • MCD is afkorting van: supermarkt Marinus & Cornelis Discount
  bestaat sinds de jaren zestig toen twee personen, Marius en Cornelis een discount openden in Oosterhout.
 • P&C is afkorting van Peek & Cloppenburg
  in 1869 opgericht te Rotterdam door de van oorsprong Duitse kooplieden Johann Theodor Peek en Heinrich Anton Adolph Cloppenburg. In 1901 opende Peek & Cloppenburg (P&C) haar eerste filiaal in Duitsland.
 • Poiesz: naar oprichter Lodewijk Poiesz
  ontstaan in 1923 in Sneek; een groentewinkel aan de Havenstraat. In 1962 werd een pand van 200m² aangekocht en werd de eerste ‘Poiesz Supermarkt’ geopend.
 • Spar staat voor: door eendrachtige Samenwerking Profiteren Allen Regelmatig
  in 1932 opgericht in Zegwaart (nu Zoetermeer) door Adriaan van Well.
 • SRV is afkorting van Samen Rationeel Verkopen
  concept van de rijdende supermarkt is in de jaren zestig bedacht door Cor Boonstra (latere topman van Philips) toen hij verkoopleider bij de Zuivel Handelsmij. was.
 • V&D is afkorting van Vroom & Dreesmann
  aanvankelijk werkten Vroom en Dreesmann alleen samen op het gebied van inkopen, maar in 1887 leidde dit tot een verregaande samenwerking en de oprichting van het bedrijf Vroom & Dreesmann. Hun eerste zaak aan de Weesperstraat was een feit. Vroom hield zich vooral bezig met de financiële zaken en de administratie, terwijl Dreesmann de inkoop en verkoop leidde. In 2010 werd het overgenomen door Sun Capital Partners en 31 december 2015 failliet verklaard. Gepoogd werd een doorstart te maken, maar op 15 februari 2016 sloot V&D definitief haar deuren. In 2018 kwam V&D terug d.m.v. een webwinkel onder die naam.
 • Vomar staat voor VOordeelMARkt
  Vomar is een familiebedrijf. De grondlegger van Vomar supermarkten, de heer C.A. Zwanenburg, begon ooit in 1968 aan de Trompstraat in IJmuiden een kleine kruidenierszaak.
 • Wastora staat voor Wasmachines, Stofzuigers Radio’s
  De Wastoraketen was tot 1992 eigendom van de gebroeders Cees en Klaas Molenaar, daarna overgenomen door It’s / Megapool (welke enkele jaren failliet is gegaan).
 • Wibra is afkorting van WIerdsma en BRAam
  in 1956 in Epe opgericht door Johannes Wierdsma, in de verkoop van textiel en kleding tegen lage prijzen. Naam Wibra komt door de samenvoeging van de oprichter en zijn vrouw (Braam).