Verklaring afkortingen van veel merken, uit binnenland en buitenland

 • 3ES genoemd naar oprichters: Frans, Piet en Jan Swinkels
  deze heren waren tevens de oprichters van het bier merk Bavaria
 • Adidas: zie BEDRIJVEN
 • Andrelon genoemd naar oprichter ANDRé de Jong en LONeke
  opgericht in de jaren ’40. De merknaam is een verbastering van de naam van de oprichter en de naam van zijn vrouw. Als kleine fabriek in Bodegraven voor shampoo en andere verzorgingsproducten, is het uitgegroeid tot een van de grootste merken van verzorgingsproducten in Nederland. Ondertussen ingelijfd door Unilever
 • ATAG is afkorting van Anton Tijdink en Anton Goors
  In 1948 opgericht in Ulft en er werden oa. gasstellen gemaakt
 • Becel staat voor BCL: Blood (of Blutter) Cholestorol Lowering
  Blood Cholesterol Lowering project was een initiatief van margarinefabrikant Unilever in de jaren zestig.
  Zij begonnen met de ontwikkeling van een speciale margarine, waarin (meervoudig) onverzadigde vetzuren konden worden verwerkt. Dat is technisch vrij lastig, aangezien dergelijke vetzuren vloeibaar zijn. In een olie zijn ze veel makkelijker te verwerken. Deze vetzuren spelen een rol bij het handhaven van het cholesterolgehalte en aderverkalking. Hoe meer van deze vetzuren, hoe minder kans op aderverkalking en een hoog cholesterolgehalte.
 • BIC genoemd naar oprichter Marcel BICh
  Vernoemd naar de oprichter, de in Turijn geboren Fransman, Marcel BICh. In 1950 ontwikkelde hij een lekvrije balpen, de BIC cristal, welke ook wel de meest “gegeten” pen genoemd wordt. Naast balpennen zijn ook wegwerp scheermesjes en de wegwerpaanstekers van BIC zeer bekend.
 • Bona staat voor Bean Oil NAssaukade (Bean Oil = Sojaolie)
 • Brinta is afkorting van BReakfast INstant TArwe
  verscheen voor het eerst in de handel in 1945. Ontwikkeld en op de markt gebracht door de fabriek van Willem Albert Scholten, gevestigd in Foxhol.
 • Calvé genoemd naar medeoprichter Georges Calvé
  in 1883 te Delft opgericht als de Nederlandsche Oliefabriek. In 1897 fuseerde de fabriek met het Franse bedrijf van de gebroeders Emmanuel en Georges Calvé tot NOF Calvé-Delft.
 • Conimex is afkorting  van CONserven IMport EXport maatschappij
  In 1932 begon Ton Schouten in het koetshuis van notairs Schouten te Baarn een handelsonderneming onder de naam Conimex. De eerste specerijen die ze van het oosten begonnen te importeren waren oa Sambal Oelek en gebakken Sambal.
  Na de oorlog werd de vraag naar Oosterse producten alsmaar groter. Mede omdat er na 1950 veel Nederlanders terugkwamen uit “de Oost”. Daarnaast profiteerde het bedrijf van de toename van Chinees / Indische restaurants waardoor ook Nederlandse huisvrouwen steeds vaker oosterse maaltijden gingen bereiden.
  Tot 1972 is Conimex een familiebedrijf gebleven, maar in dit jaar is het bedrijf verkocht aan Reckitt en Colman en uiteindelijk in 2000 overgenomen door Unilever.
 • Durex staat voor DUrability, Reliability, and EXcellence
  In 1929 is de naam Durex vastgelegd door The Rubber Company. The Rubber Company is in 1915 ontstaan; in Londen begon L.A. Jackson met de import en verkoop van condooms en kappers artikelen.
 • Hero is afkorting van HEinckell & ROth
  in 1886 opgericht in Lenzburg in Aargau door Gustav Heinckell en Gustav Zeiler. Na de dood van Zeiler in 1889, werd de firmanaam veranderd in ‘Heinckell und Roth’.
 • Herschi is afkorting van HERman SCHIffers
  Nederlands frisdrankenfabriek. Maakt ook oa de dranken 3ES.
 • Johma is afkorting van JOHan en MArtin,
  in 1968 begonnen Johan Schreur en zijn compagnon Martin een saladebedrijfje in een garage in Glanerbrug.
 • KAV is afkorting van Kerklingh AutoVerhuur
  Maar in de volksmond een afkorting van Kan Alles Vervoeren
  In de jaren ’70 begonnen de broers Hemmie en Ed Kerklingh een autoverhuurbedrijf aan de Hoofdweg in Amsterdam. Ze begonnen met de verhuur van Citroëns waar later ook bedrijfswagen bij kwamen. Momenteel een landelijk verspreid vervoer verhuurbedrijf met voertuigen in elk segment. Waaronder ook koelwagens, trekkers, aanhangers en nog veel meer.
 • King is afkorting van Kwaliteit In Niets Geëvenaard
  in 1902 richten enkele heren het suikerwerk bedrijf Tonnema in Sneek op. In 1922 werd het eigen merk gedeponeerd: KING, de koning van de pepermunt.
 • Knorr naam komt van de oprichter Carl Heinrich Knorr
  in 1838 opgericht in Heilbronn, door de Duitser Carl Heinrich Knorr nadat hij was begonnen te experimenteren met het drogen van voedsel. Zijn zoons breidden het assortiment in 1870 verder uit met een mengsel van gedroogde groenten en kruiden dat dient als smaakversterker voor de soep.
 • LU is afkorting van Lefèvre-Utile
  in het Franse Nantes woonde rond 1850 het banketbakkers echtpaar Lefèvre-Utile, dat bekend was om zijn voortreffelijke koekjes en wafel. In 1883 ging zoon Louis van start met een authentiek banket atelier, het begin van LU.
 • M & M’s is afkorting van Mars & Murrie’s
  genoemd naar de uitvinders van M&M’s: Forrest Mars en Bruce Murrie. De snoepjes kwamen in Nederland in begin jaren 60 als Treets (met pinda’s) en Bonitos (zonder pinda’s) op de markt, maar in 1983 werden deze namen gewijzigd.
 • Maggi naam komt van de oprichter Julius Maggi
  in 1872 opgericht in Zwitserland door Julius Maggi. Hij wilde via het merk de arbeidersklasse voorzien van voedsel met hoge voedingswaarde.
 • Milka is afkorting van MILch und KAkao
  in 1901 bracht chocolatier Philippe Suchard in Neuchâtel (Zwitserland) de eerste melkchocolade op de markt onder deze naam.
 • Mora is afkorting van MOurmans & RAmaekers
  in 1960 opgericht door Marcel Mourmans uit Maastricht en in de jaren 1990 gekocht door Unilever. Mora is een afkorting van Mourmans, gecombineerd met de eerste twee letters van de achternaam van zijn vrouw (Ramaekers).
 • Nescafé staat voor “NEStlé” en “CAFé
  De koffie in poedervorm werd voor het eerst gemaakt in Zwitserland op 1 april 1938 nadat er door Max Morgenthaler en zijn team zeven jaar aan gewerkt is.
 • OB tampon is afkorting van Ohne Binde (Duits voor zonder verband)
  In de loop der jaren is de merknaam zo bekend geworden dat de oorspronkelijke betekenis is vergeten.
 • Page (toiletpapier) staat voor PApierfabriek GEnnep
  De papierfabriek in Gennep is vanaf 1936 tot en met 1999 in gebruik geweest. In 1996 werd gefuseerd met Kimberly Clark wat het eind van deze fabriek betekende. Page heeft overigens ook Popla gemaakt; hiervoor werd een aparte fabriek gebouwd.
 • duo Penotti afkorting van PEters NOTenindustrie TIlburg
  Volgens de site van Duo Penotti is de naam Penotti ontstaan door een verbastering van het Italiaanse woord “nocciole”. De bedenker van Penotti, Marcello Marsolo, heeft Italiaanse roots en nocciole is Italiaans voor  hazelnoten…..
  .
 • Pepsi Cola is vernoemd naar dysPEPSIe
  (= term waarmee een verstoring in het spijsverteringssysteem wordt bedoeld)
  Pepsi-Cola werd in het begin van de jaren 1899 door apotheker Caleb Bradham ontwikkeld.
  Het werd gemaakt van sprankelend water, suiker, vanille, zeldzame oliën, pepsine en kolanoten.
  Pepsi-Cola ging failliet in 1923, maar in 1931 werd het bedrijf aangekocht door de firma Loft Candy Company welke de populaire frisdrank opnieuw samen heeft gesteld.
  Pepsi bereikte succes door zijn drank in hergebruikte bierflessen te verkopen, waardoor het bedrijf grotere flessen kon verkopen tegen lagere kosten dan Coca-Cola. Pepsi werd hierdoor als de frisdrank van de lagere klasse gezien.
 • Persil staat voor PERboraat en SILicaat
  deze naam is afkomstig van de twee voornaamste ingrediënten in de oorspronkelijke samenstelling van het product: PERoraat en SILicaat. Wordt sinds 1907 verkocht door het Duitse chemieconcern Henkel.
 • Remia is afkorting van (de) Rooij’s Electrische Melangeer Inrichting Amersfoort
  ontstaan in oktober 1925, toen meneer De Rooij uit Amersfoort, in zijn garage en kelder, margarine en roomboter begon te produceren.
 • Rucanor staat voor RUbber CANvas ORganisatie
  In juli 1956 opgericht door J. van Rijswijk als een handelsmaatschappij  in gymschoenen. In de jaren hierna gingen ze sportschoenen, kleding en attributen produceren en verkopen. In 2013  is de moedermaatschappij van Rucanor failliet gegaan, maar Rucanor als merk blijft bestaan. Hoofdkantoor zit nu in Klundert.
 • Snickers vernoemd naar een paard
  werd in 1929 ontwikkeld door Frank Mars en zijn echtgenote Ethel Mars. Snickers was de naam van het favoriete paard van het echtpaar.
 • Tefal staat voor TEFlon en ALuminium
  In 1954 vond de Franse ingenieur Marc Grégoire een methode uit om teflon aan aluminium te binden. Daarna richtte hij in 1956 een bedrijf op om de aluminium pannen met teflon laag te verkopen.
 • Twix afgeleid uit twee Engelse woorden: “twin” en “biscuits”
  oorspronkelijk Raider genaamd, werd oorspronkelijk in Nederland geproduceerd. In 1979 werd het product in de Verenigde Staten ingevoerd, onder de naam Twix. In 1991, werd binnen het raamwerk van een globale marktstrategie van de onderneming Mars de naam Raider wereldwijd in Twix veranderd.
 • Umbro genoemd naar oprcihters HUMphreys BROthers
  opgericht in 1910 in Wilmslow als Humphreys Brothers Clothing. In 1924 werd de naam veranderd naar Umbro, als afkorting van de vorige naam Humphrey Brothers. Het merk Umbro maakt momenteel deel uit van het Nike concern.
 • Unox staat waarschijnlijk voor UNilever, Oss en OX (engels voor os)
  in 1937 introduceert Unilever voor de vleesgerelateerde activiteiten binnen het bedrijf de merknaam Unox. Over het ontstaan van de merknaam Unox gaan verschillende verhalen. De een beweert dat iemand eens bedacht heeft om Unilever, Oss en Ox (Engels voor os) samen te voegen tot Unox. Anderen zweren dat de naam een uitkomst is van een prijsvraag onder werknemers.
 • Venco is afkorting van Voorneveld EN Co.
  Dropmerk welke in 1878 is opgericht.
 • Venz is afkorting van de Vries EN Zonen
  Door Hendrik de Vries in 1890 opgericht te Amsterdam. Vooral bekend om de hagelslag en de overbekende reclame tekst/liedje; Het hagelt, het hagelt, grote korrels Venz.
  Maar het bedrijf is begonnen als groothandel in chocolade en suikerwerk. Later is het bedrijf zich, met succes, meer gaan richten op de productie hiervan.
 • Vifit staat voor VItaal en FIT
  Zuiveldrank van Friesche Vlag.
 • Zündapp staat voor ZüNDer- und APParatebaugesellschaft
  in 1917 opgericht door Fritz Neumeyer ten behoeve van de vervaardiging van ontstekingsmechanismen (Zünder) voor bommen.
 • Zwitsal staat voor ZWITSerse BALsem